Ova mrežna stranica koristi kolačiće
Kolačiće koristimo kako bismo vam omogućili nesmetano i prihvatljivo korisničko iskustvo. Daljnjom uporabom ove mrežne stranice suglasni ste s našom politikom kolačića.

SLAŽEM SE
Program za izbor i proračun stupnja prednameštanja radijatorskih ventila
Feel the Water

Program za izbor i proračun stupnja prednameštanja radijatorskih ventila

Herz Armaturen GmbH objavio je aplikaciju HERZ TS za korisnike Android i Apple mobitela i tablet uređaja. Aplikacija je vrlo praktična, jednostavna za korištenje i prije svega besplatna.

HERZ TS ima dvije osnovne glavne komponente koje se koriste za izračun i bazu podataka: podešavanje računala i alat za odabir tijela grijaćih ventila.

Podešavanje računala

Podešavanje računala na odabrani ventil iz ponuđenog popisa Herz-ovih ogrijevnih tijela ventila. Korisnik unosi vrijednosti protoka i tlaka, a program izračunava Kv vrijednost. Zatim se na zaslonu prikažu ventili koji odgovaraju području kv vrijednosti, u skladu s podešenim dijagramima.

Glavna svrha ovog dijela programa je odmah ukloniti ventile koji nisu prikladni za određene radne uvjete.

Unos: tip ventila, dimenzija ventila, pad tlaka i protok. Očitanje: prednamještenost grijaćeg tijela i Kv vrijednost.

 

Prije izračuna preporučuje se postavljanje mjernih jedinica i jezika.

- osnovna jedinica protoka i tlaka su l/h, mbar.
- osnovna jedinica dimenzije ventila je DN, a postoji mogućnost i ( imerial).
- osnovni jezik programa je engleski.

 

Izračun se obavlja za određeni ventil i dimenziju , a za rezultat treba slijediti slijedeće korake:

1. Izabrati dimenziju ventila

2. Izabrati model ventila ( nrp. HERZ AS-T-90)

3. Unesi pad tlaka i protok ( napomena: paziti na mjerne jedinice)

4. Kv vrijednost je izračunata na osnovi unešenih vrijednosti ∆ p i q. Program određuje prednamjestanja ventila prema postavljenom dijagramu unutar područja prednamještanja grijaćeg tijela ventila.

Podešena vrijednost prikazana je u žutom polju.
5. Ako je prednamještena vrijednost izvan područja, korisnik treba promjeniti unešene vrijednosti ili promjeniti dimenziju ili tip ventila. Tehnička informacija sa slikom aktualnog ventila odmah je dostupna.

Tablet uređaj ima dodatnu karakteristiku: promjenu vrste ventila na lijevom izborniku. Odmah izračunava i pokazuje vrijednost prednamještanja za iste radne uvjete ∆ p i q te veličinu ventila (DN) na glavom izborniku aplikacije.

Ova mogućnost dostupna je i na mobilnim uređajima, ali s obzirom na ograničenu veličinu zaslona mobilnih uređaja, korisnik mora ići korak u natrag i izabrati novi ventil. Tada se na zaslonu prikaže prednamještanje za novi ventil.

Izbornik grijaćih tijela

Odabir ventila temelji se na izračunu kv vrijednosti. Pad tlaka i protok određuju popis mogućih ventila s prednamještenošću. Korisnik može u izborniku podešavanja promjeniti jedinice te koristiti uobičajene vrijednosti, i time izbjeći mogućnost pogreške.

 

Izbornik omogućuje brzu izmjenu ventila i trenutni izračun prednamještenosti.

Ova mogućnost štedi vrijeme potrebno za odabir dijagrama prednamještanja pohranjenih tablica ili dokumentacije proizvoda.

Izbornik ventila grijaćih tijela ima mogućnost za ventile sa fiksnom kv vrijednosti.

Izlazni podaci: lista mogućih ventila ( ventili unutar radnog područja), prednamještenost i kv vrijednost ventila grijaćeg tijela.Ventili s fiksnom kv nemaju vrijednost prednamještavanja. Izbornik ventila, za ovu vrstu ventila, prikazuje moguću listu ventila.

 

Upozorenje!

Aplikacije i izračuni su provjereni. Inženjeri, instalateri i osoblje održavanja trebaju ih koristiti kao pomoć pri odabiru ili prednamještanju ventila grijaćih tijela. Ova aplikacija nije zamjena za stručnog inženjera. Molimo Vas da kontaktirate vašeg lokalnog zastupnika za informacije.