Ova mrežna stranica koristi kolačiće
Kolačiće koristimo kako bismo vam omogućili nesmetano i prihvatljivo korisničko iskustvo. Daljnjom uporabom ove mrežne stranice suglasni ste s našom politikom kolačića.

SLAŽEM SE
Olakšano hidrauličko uravnoteženje
Feel the Water

Olakšano hidrauličko uravnoteženje

Često izraženoj želji izvođaca hidraulickih instalacija za proizvodom koji olakšava i ubrzava hidraulicno uravnoteženje Herz je odgovorio razvojem regulacijskih ventila s integriranom mjernom blendom.

Milutin ZECEVIC, dipl. ing.

Kako bi udovoljio raznolikim tehnickim i zahtjevima klijenata koji, ovisno o državi, ne moraju biti isti, Herz je u proteklim desetljecima razvio vrlo široku paletu modela, oblika i varijanti regulacijskih ventila. U proizvodnoj paleti regulacijskih ventila Herz nalaze se ventili od mjedi i sivog lijeva, u kosoj i ravnoj izvedbi s podižucim ili nepodižucim vretenom, s razlicitim protocnim karakteristikama i oblicima pladnja, namijenjenih sustavima grijanja, hlađenja, solarnim i sustavima opskrbe pitkom vodom. Regulacijski ventili s dvostrukim regulacijskim vretenom danas su standardna oprema hidraulickih sustava, no i pored njihove ugradnje, hidraulicnom uravnoteženju se cesto ne posvecuje potrebna pažnja i vrijeme. Razlozi za to mogla bi biti odstupanja u izvođenju od planiranih instalacija zbog cestih izmjena u projektima vezanih za prilagodbu novonastalim promjenama potreba ili s druge strane nespremnost vlasnika, odnosno investitora za osiguravanjem potrebnih uvjeta za izvođenje hidraulickog uravnoteženja. Relevantan cimbenik za hidraulicko uravnoteženje, a posebice za složenije hidraulicke sustave, svakako je vrijeme neophodno za njegovo izvođenje.

Kako bi pojednostavio i ubrzao hidraulicko uravnoteženje, Herz je razvio nove modele regulacijskih ventila s integriranom mjernom blendom. Njihova bitna znacajka, osim goleme uštede na vremenu pri hidraulicnom uravnoteženju, je izuzetna preciznost što ih postavlja kao odlican element u sprezi s regulacijskim ventilima za temperaturu i regulatorima diferencijalnog tlaka. Kod tih se ventila protok mjeri na mjernoj blendi, a regulira regulacijskim vretenom ventila. Mjerna blenda ima konstantan poprecni presjek i pri mjerenju protoka samo se jednom u mjerno racunalo upisuje kv-vrijednost, dok se protok regulira regulacijskim vretenom ventila okretanjem rucice uz stalni prikaz vrijednosti protoka na displeju mjernog racunala.

Herz-Strömax 4017 M je takav novi model granskog regulacijskog ventila. Izrađen je od mjedi otpornog na izdvajanje cinka, u kosoj izvedbi te s linearnom karakteristikom protoka prema BS 7350 i nepodižucim vretenom. Pojavljuje se u osam velicina, do dimenzije DN 50 za podrucje protoka 50 - 10 000 l/h. Opremljen je navojnim prikljuccima, mjernim ventilima i ruckom s digitalnim prikazom namještanja uz mogucnost ogranicenja. Maksimalni radni tlak iznosi 20 bar pri 20 °C, maksimalna temperatura 130 °C pri tlaku 10 bar, a maksimalna razlika tlaka pri zatvorenom ventilu 10 bar.

Herz-Strömax 7217 TS-V je također ventil s integriranom mjernom blendom. Namijenjen je za sustave grijanja i hlađenja za raspodjelu protoka po zonama, ograncima, grijacima, hladnjacima i sl. Osnovno tijelo mu je isto kao i kod ventila 4017M, dok je regulacijski umetak izveden s dvostrukim regulacijskim vretenom namijenjenim za termoelektricni pogon. Pojavljuje se u cetiri velicine, do dimenzije DN 20 za podrucje protoka 40 - 1000 l/h, a ostali pogonski podaci isti su kao i za 4017M.

Kvaliteta radnog medija (vode) mora odgovarati VDI 2035 i instalacija mora biti isprana prema DIN EN 14 336.

članak koji je izašao u časopisu EGE