Ova mrežna stranica koristi kolačiće
Kolačiće koristimo kako bismo vam omogućili nesmetano i prihvatljivo korisničko iskustvo. Daljnjom uporabom ove mrežne stranice suglasni ste s našom politikom kolačića.

SLAŽEM SE
Grijanje biomasom - kotlovi za loženje na drva
Feel the Water

Grijanje biomasom - kotlovi za loženje na drva

Kod izgaranja drva emisija ugljicnog dioksida je neutralna jer drvo pri rastu potroši onoliko CO2 koliko ga emitira pri izgaranju. Kod izgaranja fosilnih -goriva emisija stakleničkog plina CO2 raste.

Milutin ZECEVIC, dipl. ing.

Kod izgaranja drva emisija ugljicnog dioksida je neutralna jer drvo pri rastu potroši onoliko CO2 koliko ga emitira pri izgaranju. Kod izgaranja fosilnih -goriva emisija staklenickog plina CO2 raste. Porast emisije staklenickih plinova, prema mišljenju strucnjaka za klimu, znatno utjece na klimatske promjene na Zemlji, što bi u konacnici moglo dovesti do prirodnih katastrofa. Najbolji nacin za suprotstaviti se tome je koristiti drvo kao gorivo. U Europi kontinuirano rastu rezerve drva, a prirast drvne zalihe u Europi i Hrvatskoj je uvijek veci od ko- lici na dopuštenih za korištenje. Dakle, postoje neiskorištene drvne zalihe koje se mogu koristiti za loženje postrojenja na biomasu.

Grijanje na drva zasigurno je najljepši nacin proizvodnje topline. Kako bi se od drva dobila što veca ogrjevna vrijednost, treba ga osušiti. Tek posjeceno drvo sadrži do 60% vlage i ima ogrjevnu vrijednost oko 2 k hW/kg, dok drvo koje je 1,5 godinu sušeno u prirodi ima oko 20% vlage i ogrjevnu vrijednost 4 kW h/kg. Tako pripremljena drva sa sadržajem vlage manjim od 20% mogu se koristiti u kotlovima s modernom tehnologijom izgaranja, odnosno s izg-ara njem uz otplinavanje (pirolizu), u kojima se ostvaruje iskoristivost veca od 90%.

Kotlovi na drvo

U proizvodnom programu obnovljivih izvora energije Herz nudi kotlovska postrojenja na biomasu, dizalice topline i solarne kolektore te je zbog po-tre ba za povecanjem proizvodnje u travnju 2010. godine u Pinkafeldu u Austriji otvorena nova tvornica površine 12 000 m2. U programu kotlovskih postrojenja na biomasu Herz nudi postrojenja za cjepanice i brikete, sjecku i pelete s toplinskim ucinima 10 - 1600 kW. Odabere li se neko od ranije spomenutih vrsta goriva za grijanje, doprinosi se ocuvanju okoliša.

Za obiteljske kuce koje imaju prostora za skladištenje drva preporucuje se Herz Firestar BioControl 15/19/20/30/40 kW. Radi se o kotlovima s integriranim ventilatorom propuha, na cjepanice i drvene brikete do duljine 0,5 m. Ti kotlovi imaju vec mnogo ljubitelja u Europi, a zahvaljujuci razvoju i inovativnim- rje šenjima dobit ce sigurno i više. Prostor za punjenje drva je velik što osigurava dugo izgaranje. Dvostruka turbulacijska komora za izgaranje omogucava v-iso koucinkovito izgaranje, a celicni cijevni izmjenjivac topline s turbulatorima cisti se automatski što, zahvaljujuci uvijek cistim površinama, osigurava konstantno dobar prijenos topline. Ono što ne smije nedostajati svakako je lambda-sonda koja registrira sadržaj CO2 u dimnim plinovima na osnovi cega se dalje regulira izgaranje kako bi bilo potpuno, bez obzira na odstupanja u kvaliteti goriva ili trenutacni toplinski ucin kotla. Regulacija BioControl 3000 na prednjoj strani kotla upravlja ne samo procesom izgaranja, nego i kompletnom hidraulikom sustava grijanja ukljucujuci i eventualni solarni modul. Mala kolicina pepela koja pada u spremnik kojemu se jednostavno pristupa s prednje strane, rucno loženje drva i jednostavna potpala komadom zapaljenog kartona jedino je što nedostaje kotlu do potpune udobnosti pri posluživanju.

Obavezna je ugradnja spremnika topline koji preuzima razliku proizvedene od potrebne topline i kompleta za podizanje temperature povratnog voda u kotao što služi za njegovu zaštitu od niskotemperaturne korozije.
O drugim tipovima kotlova Herz bit ce rijeci u narednim brojevima -ca sopisa EGE, a za više detalja može se doznati u Herzovom predstavništvu u Hrvatskoj

članak koji je izašao u časopisu EGE